wat is biodanza

jpeg.jpeg

Biodanza betekent letterlijk ‘dans van het leven’. De Chileense antropoloog en medisch psycholoog Rolando Toro ontwikkelde in de jaren 60 dit eenvoudige en effectieve systeem van dans en beweging op muziek. Inmiddels is biodanza populair over de hele wereld, want als je dit regelmatig doet, blijkt het te helpen om bewuster en gezonder in het leven te staan in verbinding met jezelf en de mensen om je heen. 

de vivencia

De biodanza’les’ noemen we een vivencia, wat letterlijk betekent ‘beleving’. Het gaat om het intens ervaren dat je leeft in het hier en nu. Dit is zowel een fysieke als emotionele ervaring. En dat is precies waartoe biodanza je uitnodigt. De dansen nodigen je steeds weer uit die ervaring te vinden. De ervaring van het plezier, het samenzijn, je emoties, je twijfels, je kracht, je tederheid, je innerlijke stilte.

Om deze ervaringen toe te kunnen laten, is een veilige bedding nodig. Deze bedding wordt gevormd door de groep en als docent schep ik hiervoor de voorwaarden.
Plezier en ruimte om helemaal jezelf te mogen zijn staan dan ook centraal binnen de Biodanzagroep. Hierdoor voel je al snel de vrijheid om je via je eigen dans te uiten. Je danst afwisselend voor jezelf, met z’n tweeën of met de hele groep. We dansen zonder te praten, want dat helpt om makkelijker je gedachten te stoppen, in je lichaam te zakken en helemaal in het hier en nu te komen.

We beginnen met actieve en expressieve beweging en maken halverwege langzaam een overgang naar meer rustige dansen. In de fase van ontspanning kan ons lichaam zich herladen, net als in je slaap. Deze combinatie en volgorde helpt ons lichaam om ons natuurlijk evenwicht tussen inspanning en ontspanning te herstellen. Hierdoor voel je je na afloop vaak heel energiek en toch ook uitgerust.

voor wie

De oefeningen zijn eenvoudig en je kunt ze binnen je eigen fysieke mogelijkheden doen. Dit maakt Biodanza geschikt voor iedereen: man, vrouw, jong, oud, stijf, moe of fit, het maakt niet uit. Leren dansen is niet het doel (geen danspasjes), maar de weg om weer meer in balans te komen, je blijer, meer ontspannen en levendiger te voelen. 

Regelmatige beoefening van Biodanza vergroot je zelfvertrouwen en het plezier in je leven. Het brengt zowel fysiek als emotioneel nieuwe balans. Het maakt dat je beter kunt voelen wat voor jou echt belangrijk is en nodigt je uit hier dan ook voor te gaan. 

Twijfel je of biodanza geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om met mij te overleggen. 

kom en ervaar!

Dit is biodanza in een notedop. De enige weg om biodanza echt te leren kennen is het zelf te ervaren!

Wil je er meer over lezen, dan kun je op de landelijke biodanzasite nog hele mooie en heldere teksten vinden via onderstaande link

http://www.biodanza.nl/biodanza/


info@meerbiodanza.nl  06-28157947 © Kitty van der Meer 2016  / privacyverklaring